Sardine u lisnatom tijestu


Potrebno je:

2 konzerve sardina u biljnom ulju, 500 g lisnatog tijesta, 50 g maslaca, 1 žumanjak.

Umak:

50 g maslaca, 100 g kiselog vrhnja, sok 1 limuna.

Priprema:

Lisnato tijesto razvući na dasci posutoj brašnom i podijeliti na 2 veća pravokutnika. Sardine očistiti od kožice i kostiju i zgnječiti viljuškom. Dodati ulje iz konzerve i 50 g pjenasto umućenog maslaca i dobro izmiješati. Ovom masom premazati 1 pravokutnik od tijesta ostavljajući sa sve četiri strane slobodan rub od jednog centimetra. Ovlažiti rubove kistom umočenim u vodu, poklopiti drugim pravokutnikom i pritisnuti rubove. Premazati tijesto razmućenim žumanjkom i peći u dobro zagrijanoj pećnici ( 275°C ) 20 minuta.

Za to vrijeme rastopiti maslac na tihoj vatri, postupno umiješati kiselo vrhnje i ostaviti na vatri još samo toliko da se vrhnje dobro zagrije, ali ne i da prokuha. Neposredno prije posluživanja dodati limunov sok, staviti u zagrijanu zdjelicu za umak i poslužiti uz tijesto.